Diagnostikoa
Elikaduran oreka bilatzen laguntzeko lehen pausoa pertsona eta bere elikadura ohiturak ezagutzea da. “Inportantea da ikustea pertsona psikologikoki nola dagoen, egoera horrek zelan eragin dion bere elikadurari eta azkenik, elikatzeko modu horrek nola eragiten dion gorputzean. Momentuan zein kalte sortzen dizkion edo etorkizunari begira zein gaixotasun eragin diezazkiokeen”.
Ongi elikatzeko tresnak
Diagnostikoaren ondoren, Nerearen ustez, elikadura egoki kudeatzeko tresnak eskaintzea da gakoa, ez dietak. “Nik dietak ez ditut asko atsegin. Nire ustez, pertsona bati ondo elikatzen laguntzeko modurik onena ez da bere jateko ohiturak goitik behera aldatzea, bere elikadura ongi kudeatzeko tresnak ematea baizik. Azken batean, dieta da norbere bizimodura egokitu behar dena, ez alderantziz. Nik garrantzi berezia ematen diot 0KM filosofiari eta uste dut ondo elikatzeko ez dagoela diru asko gastatu beharrik. Pandemia garaian osasunak garrantzi berezia hartu duela uste du Nereak. “Konturatu gara zein garrantzitsua den sistema immunologikoa sendo izatea eta horretan zerikusi handia du elikadurak. Nik hori hobetzeko aukera eskaintzen dut eta tresnak ematen ditut horretarako”.
Ohiko arazoak
Nereak ez du zalantzarik gaur egun elikadura arazo nagusia zein den esateko. “Gure pandemia gizentasuna da. Gizentasunak Covidak baino heriotza gehiago eragiten ditu eta gaixotasun kroniko asko: kolesterola, hipertentsioa, diabetesa… Euskadi mailan osasun arazo larri gehienek gaixotasun kardiobaskularrekin dute zerikusia”.
Tuperrak eta telelana
Gaur eguneko bizimodu azkarrak, eragin handia du elikadura ohituretan. “Gero eta ohikoagoa da lantokian jatea edota etxetik telelanean diharduenak ere ordenagailuaren mahaian bazkaltzea. Halakoetan, adibidez, tresna egokia izan daiteke astean egun bat hartzea aste osoko janariak prestatzeko. Horri esaten zaio batch cooking. Erosketak eta sukaldeko lanak egun bakarrean nola antolatu erakusten du. Horrekin batera landu daiteke zein janari diren digestio errazagoa dutenak eta abar”. Nereak lantzen dituen elikadura gaien arteko adibide bat baino ez da (ikus azpiko taulan).
Uste okerrak
Nereak dioenez, orohar, jendearen artean “desinformazioa” da nagusi, “jende helduak ez duelako nahikoa informazio eta jende gazteak, berriz, informazio gehiegi duelako”. Uste okerrak ere ugari dira. “Nutrizioa oso zientzia berria da eta azken urteotan elikaduraren gainean zeuden mezu asko aldatu egin dira, orain epe luzeagoko azterketen emaitzak ditugulako. Adibidez, lehenago esaten zen aurrautzek kolesterola igotzen zutela, baina gaur egun ikusi da ezetz, ez duela zerikusirik. Horrelako asko dago eta Google doktorea ez da biderik onena horien berri jakiteko”.
Zerbitzuak
Ondorengoak dira Nereak eskainiko dituen zerbitzuak:
• Buruko minak, migrañak, depresioa, insomnioa, energia falta,
antsietatea...
• Elikadura osasungarria: etxeko-lan antolaketa
• Pisua galtzea edo hartzea
• Kirol errendimendua
• Emakumearen elikadura: haurdunaldia eta edoskitzea, menopausia
• Bizi-estiloak: begetarianoa, beganoa…
• Etapak: haurtzaroa (BLW) eta nerabezaroa, zahartzaroa
• Elikadura-alergiak eta intolerantziak
• Kolesterola, hipertentsioa, gaixotasun kardiobaskularrak
• Minbizia: prebentzioa, tratamenduekiko tolerantzia
• Elikadura-portaeren nahasmenduak
Hitzordua lotzeko kontaktua
661 904 079 (Nerea)